Textilbe álmodott varázslatos világba érkeztél !

Kreatívkodásaimat szeretném ezen blogon keresztül megosztani veletek!
Lesz szó varrásról, hímzésről, sütésről, főzésről, kis családomról és túraötletekről, programokról egyaránt....




Saját fotó
Boldog feleség, kétgyermekes anyuka s nem mellesleg régésztechnikus vagyok... Szívesen készítek számodra egyedi, kreatív kézműves ajándékot, babát, tündért, állatfigurát vagy lakásdekorációt!

2010. március 30.

Stahl - féle borsos hús

Borsos hús

Hozzávalók:
1 ˝ evőkanál szemes fekete bors
1 ˝ evőkanál szemes zöld bors
2 szelet 2 ˝ centi vastag vesepecsenye

1evőkanál olaj
3 + 2 evőkanál puha vaj
2 evőkanál brandy
˝ deci tejszín

Belangyosítom a sütőt 50 C-ra (gázsütőnél az „épphogy” fokozat), majd a kétféle szemes borsot beleszórom a mozsárba, és néhány erőteljes mozdulattal durvára töröm.
A borsmorzsát átöntöm egy levesestányérba, és a kevés sóval bedörgölt vesepecsenye-szeleteket meghempergetem benne. Pont úgy teszek, mintha bepaníroznám őket: kicsit belenyomkodom a szeletek mindkét oldalát a borsmorzsába, így biztos, hogy egyenletesen vastag lesz a bundájuk. Ha ezzel elkészültem, rögtön kezdhetem is a hússütést.
Előveszem a 24 centi átmérőjű serpenyőmet, és amikor az olaj szinte már felhevült benne, nagy lángon oldalanként kb. 1-1 perc alatt enyhén barnás színűre kapatom a pecsenyék külsejét. Ez a kéreg azért fontos, hogy majd sütés közben ne száradjanak ki a szeletek.
Visszatekerem a lángot, és belekanalazok a serpenyőbe 3 evőkanál vajat. Közepesen erős tűzön oldalanként 4-4 perc alatt szaftosan puhára sütöm a frenetikus illatú hússzeleteket, majd fogok egy szűrőlapátot – nem villát, hogyisne döfködni nem ér, az pofon a finom belső leveknek -, és átköltöztetem a megsült húsdarabokat egy hőálló tálra. Rájuk borítok egy darab alufóliát, és beteszem őket a langyos sütőbe, hogy féltett kincsemet melegen tartsam, amíg elkészítem hozzá a mennyei szószt.
Ehhez először a megüresedett serpenyő alatt nagyobbra csavarom a lángot, aztán hátrább lépek, és óvatosan beleöntöm a brandyt. Közben vigyázok, hogy még véletlenül se a lángba, hanem az edénybe csorogjon az ital. Az alkohol ilyenkor sisteregve elforr, én pedig fakanállal kevergetve belekapargatom a lébe a serpenyőhöz ragadt, ízes húspörköket. Ezek után közepesre veszem a tüzet, és még 2 evőkanál vajat meg egy kevés tejszínt teszek a serpenyőbe. Kézi habverővel kevergetve 1-2 perc alatt összeforralom a mártást, picit megsózom, és előveszem a langyos sütőből a melegen tartott hússzeleteket. Rájuk kanalazom az ízdús, földöntúli élményt, aztán ehetünk.
Valami hihetetlenül csodálatos étel ez, és újabb bizonyítéka annak, hogy nem az alapanyagok meg az eszközök mennyisége, hanem mindig a minőségük a fontos.
2 adag lesz belőle.
(BORSOS STEAK néven szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/17 szám)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...